dilluns, 16 de març del 2020

DILLUNS 16 DE MARÇ

BON DIA! =)

Comencem el primer dia de la setmana amb una tasca senzilla però molt especial a la vegada! De segur que els vostres infants alguna vegada us han parlat dels "pals per a anar a ambients" i és que aquests són un element clau en el nostre dia a dia perquè els fem servir com a mitjà d'accés a l'ambient que volem visitar. Però, a més, també fem servir uns molt pareguts en el moment d'assemblea, per mirar qui ha vingut al cole i qui s'ha quedat a casa. Al llarg del curs els nens i nenes de la classe dels dinosaures han fet molts d'avenços respecte a la identificació del nom propi i, fins i tot, dels seus companys. Sense dubte, els pals han estat els vertaders protagonistes en aquest procés! En un primer moment, el nom anava acompanyat de la foto de cada infant durant l'assemblea, però no en el cas dels ambients. No patiu, això mai ha estat un problema per als petits i les petites que des de ben aviat varen començar a reconèixer perfectament el seu nom!



Us estareu demanant perquè estic contant tot això, veritat? Ho faig perquè ens hem proposat que avui a casa cada infant pugui fer una rèplica del pal amb el seu nom que tant de poder identificatiu té per a ells i elles. No es tracta de sortir a comprar un pal com el de classe per poder fer l'activitat, sinó de fer servir la imaginació i els recursos que tingueu a l'abast: cartolina, goma eva, cartró, una pedra, un tros de fusta... qualsevol cosa serveix! Teniu en compte que aquesta ha de ser una tasca compartida, en la qual probablement ells i elles col·laborin decorant el pal o el material elegit i vosaltres, els adults, sigueu els responsables d'escriure el nom en majúscula (encara que algun ja pot fer-lo tot sol!). En qualsevol cas, encara que no siguin ells o elles qui ho escriguin directament, poden participar observant la direccionalitat de cada lletra i l'execució de les mateixes. Així mateix, és important que mentre l'escrigueu pronuncieu en veu alta el so de cada lletra per a que siguin conscients de la correspondència grafia-so.

L'activitat pot semblar que acaba aquí, però podeu anar més enllà... veureu que aquest material té més importància de la que pot semblar en un primer moment ja que al llarg de la setmana seran molts els dibuixos i les produccions que faran els infants. Aquest "pal" servirà com a model per intentar escriure el nom en totes aquestes, ja que després del reconeixement i la identificació del nom, també hem començat a escriure'l, sempre fixant-nos en les lletres escrites en el nostre pal. No obstant, vull fer un petit incís per recordar allò que vàrem parlar en la reunió d'inici del segon trimestre sobre el procés d'adquisició de la lectoescriptura: els infants van passant per una sèrie d'etapes i cadascun té el seu propi ritme d'aprenentatge; es tracta de fer una aproximació, no d'exigir l'escriptura perfecta de les lletres; els gargots, pals, cercles o formes que s'assemblen o no a les lletres convencionals són totalment vàlides, formen part del procés, cal respectar el moment en què es troba cada infant!

Així mateix, una opció molt interessant pot ser que cada membre de la família tingui el seu model amb el seu nom i inventar diferents possibilitats de joc: comparar les lletres d'un nom i de l'altre, veure quines tenen en comú, contar quantes lletres té cada nom, remarcar el so de la lletra inicial, donant-li importància al so i no tant al nom de la lletra, intentar identificar quin és el nom de papà, de mamà, de la germana, etc.

Espero que aquesta activitat us resulti interessant i, sobretot, que la compartiu amb mi mitjançant comentaris i email (mariacarrasco@ceipcanraspalls.com). Tanmateix, si han sorgit altres possibilitats de joc interessants també les podeu compartir per ajudar a altres famílies!!

Una abraçada a tots i totes, ens mantenim en contacte! :)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada